انفجار در «باجور» پاکستان؛ ۴ مقام دولتی کشته شدند اسلامی: پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران ادامه خواهد داشت مادورو: از واتس‌اپ برای جاسوسی و کشتار استفاده می‌شود؛ آن را حذف کردم نظر ترامپ درباره جنسیت همسر ماکرون! سنای آمریکا لایحه مالیاتی ترامپ را تصویب کرد ادعای رویترز: ایران آماده مین‌گذاری تنگه هرمز است ادامه پرواز پهپاد‌های مشکوک در عراق / سقوط ۲ پهپاد در سلیمانیه اسپوتنیک: برنامه هسته‌ای ایران کمترین آسیب را دیده است ترامپ: اسراییل با آتش بس ۶۰ روزه در غزه موافقت کرده است السودانی: تلاش برای فروپاشی نظام ایران پیامد‌های خطرناکی برای منطقه دارد عراقچی: میزان آسیب‌ها به «فردو» خیلی جدی و زیاد بوده است/ فناوری هسته‌ای ایران را با بمباران نمی‌توان از بین برد واکنش گروسی به تلاش مصر برای احیای روابط میان آژانس و ایران ایران خواستار تعلیق فوری کنست اسرائیل در اتحادیه بین‌المجالس شد اتحادیه اروپا آماده پذیرش تعرفه جهانی ۱۰ درصدی برای صادرات به آمریکا شد ادعا‌های واهی گروه ۷ علیه حقوق هسته‌ای مشروع ایران
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

حمله آمریکا به ایران، یک واقعیت و ده‌ها روایت 

زمان شهادت سردار سلیمانی رسانه‌های آمریکایی نقش رئیس‌جمهور آمریکا را کمرنگ و نقش دیگران را کلیدی و پررنگ جلوه می‌دادند. همین رویکرد درقبال حمله آمریکا به تأسیسات هسته‌ای ایران تکرار شده است.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۰۰:۴۹ - ۱۳ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 04
کد خبر: ۲۸۲۲۶۳

حمله آمریکا به ایران، یک واقعیت و ده‌ها روایت 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ اخیرا وال استریت ژورنال در خبری مدعی شد، "برخلاف بسیاری از افراد نزدیک به دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا که او را از دخالت در جنگ ایران و رژیم صهیونیستی بر حذر می‌داشتند، لیندسی گراهام به او توصیه نموده که از این فرصت برای حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران استفاده کند. در نهایت توصیه گراهام مورد توجه ترامپ قرار گرفت."

مروری بر سند سیاست خارجی سال 2025 میلادی که توسط تیم ترامپ تدوین شده به وضوح نشان می دهد رئیس جمهور این کشور "راهبرد مهار حداکثری ایران" را به مثابه "هدف عینی" در دستور کار قرار داده است

بدون شک کسی تردیدی در خصوص نوع نگاه گراهام، تام کاتن، تد کروز و دیگر سناتورهای متوحش و ضد ایرانی کنگره آمریکا نسبت به کشورمان ندارد و بدیهی است که هر یک از آنها نیز در مواردی خاص بر نظر سیاستمداران کاخ سفید تأثيرگذار هستند. با این حال، چنین مسئله ای نباید منجر به تمرکززدایی افکار عمومی نسبت به "نقش ترامپ در حمله به تأسیسات هسته ای ایران" شود. 

 

در روایتگری اکثر رسانه های آمریکایی رئیس جمهور این کشور به فرد مردد و بی اراده ای تشبیه شده که درمیان انواع نظرات و ایده های مربوط به حمله کردن یا حمله نکردن به تأسیسات هسته ای فردو و نطنز سرگردان بود و ناگهان به واسطه سنگینی کفه موافقان حمله بر مخالفان آن را عملیاتی کرد. این روایتگری کاملا ناقص و نادرست است. 

 

در زمان شهادت مظلومانه سردار دل‌ها، شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی نیز رسانه های آمریکایی نقش ترامپ را کمرنگ و در مقابل نقش افرادی مانند جان بولتون و مایک پمپئو را کلیدی و پررنگ جلوه می دادند. اکنون همین رویکرد در قبال حمله وقیحانه آمریکا به تاسیسات هسته ای ایران نیز تکرار شده است. 

 

مروری بر سند سیاست خارجی سال 2025 میلادی که توسط تیم ترامپ تدوین شده به وضوح نشان می دهد رئیس جمهور این کشور "راهبرد مهار حداکثری ایران" را به مثابه "هدف عینی" در دستور کار قرار داده است. در این سند یک‌ساله مهار یا تحدید قدرت هسته ای، موشکی و منطقه ای ایران مورد تأکید قرار گرفته است و از نهادهای سیاسی تا نظامی-امنیتی آمریکا نیز ملزم به تبعیت از این سند هستند. 

 

این سند به امضا و تأیید ترامپ رسیده و به نقشه راه عملیاتی واشنگتن در تقابل مطلق با کشورمان تبدیل شده است. در چنین شرایطی "لحظه ای دیدن تصمیمات" و "ناگهانی بودن مطلق تحولات" را باید به طور کلی از محاسبات خود حذف کنیم. اگرچه برخی تحولات منجر به تغییر محاسبات سیاستمداران می شود، اما سیاست خارجی کشورها اساسا در خلاء شکل نمی گیرد. 

 

این قاعده در خصوص ترامپ و تیم همراه وی نیز صادق است. تقابل با ایران منبعث از راهبردی در آمریکاست، نه صحبت درگوشی یا توصیه یک سناتور معلوم الحال مانند گراهام یا تام کاتن. 

 

روایتگری های ناقص از روندها و تصمیماتی که در حوزه سیاست خارجی آمریکا در جریان است، نباید ما را نسبت به ماهیت و عقبه راهبردی این اقدامات منحرف سازد. در این صورت قادر خواهیم بود ضمن رصد هوشمندانه نقشه دشمن، مهار راهبردی-تاکتیکی آنها را به صورت همزمان در دستور کار قرار دهیم. تمرکزگرایی مطلق بر تاکتیک‌ها و تمرکززدایی از راهبردها همان کارویژه ای است که رسانه های وابسته به جریان پنهان و آشکار قدرت در آمریکا دنبال می کنند.

ارسال نظر